Ne razumeš slovensko? Spremeni jezik   
a Slovenščina
Išči po produktih
izdelek je dodan v košarico
0
izdelkov
v košarici
PREHRANSKA DOPOLNILANARAVNA KOZMETIKADIETETIKAŠPORTNA PREHRANA
Rabiš pomoč?
Pokliči nas:
02 252.23.49
Zaradi katerega razloga uporabljate prehranska dopolnila?
za dobro počutje
da bi shujšal/a
ker se ukvarjam s športom
ker kadim in živim nezdravo
da ohranim zdravje
ker se nepravilno prehranjujem
da ne bi moral/a jemati zdravil
da bi si omilil/a zdravstvene težave
ne uporabljam jih
Opozorilo
Informacije na spletnih straneh so informativne in ne morejo nadomestiti obiska pri zdravniku. V kolikor na podlagi prebranih informacij predvidevate, da bi lahko bili v skrbeh za svoje zdravje, vam priporočamo, da se posvetujete s svojim osebnim zdravnikom.
04.08.2010

Artičoka

ARTIČOKA (lat. Cynara scolymus) je ena izmed najstarejših gojenih rastlin. Zaradi kulinaričnih in zdravilnih lastnosti so jo uporabljali že stari Egipčani, Grki in Rimljani.

Gojijo jo v Sredozemlju in srednji Evropi. Zdravilne lastnosti pripisujejo listom in gomoljasti korenini artičoke. Uporablja se pri motnjah pri delovanju jeter in žolčnika, povišanem holesterolu ter pri prebavnih motnjah povezanih z motnjami v izločevanju žolča.

Kako artičoka deluje
Listi in korenine artičoke vsebujejo grenčine, ki v naših ustih povečajo delovanje žlez slinavk, v želodcu pa pozitivno vplivajo na sproščanje prebavnih sokov. Na ta način pospešijo delovanje prebavil ter samo prebavo zaužite hrane. Artičoke vsebujejo tudi veliko flavonoidov in fitosterolov, vitamine in minerale, med aktivnimi učinkovinami artičok pa je najpomembnejši cinarin, zaradi česa so izvlečki artičoke pogosto standardizirani na cinarin.

Raziskave so pokazale, da cinarin in druge učinkovine v artičoki v telesu pospešijo nastajanje redkejšega žolča, kar poveča njegovo izločanje ter olajša z jetri povezane prebavne motnje in bolečine v trebuhu. Artičoke pospešujejo pretok krvi skozi poškodovane dele jeter ter regeneracijo le-teh.

Cinarin in druge učinkovine iz artičok naj bi tudi zavirali sintezo holesterola v jetrih in pospeševali izločanje holesterola iz telesa, kar vpliva na zmanjšanje koncentracije holesterola in trigliceridov v krvi. Na osnovi artičok oziroma aktivne snovi cinarina so naredili tudi zdravilo za zniževanje krvnega holesterola. Zato uživanje artičoke predstavlja dobro preventivo in lahko zmanjša tveganje za razvoj bolezni povezanih z arteriosklerozo, ki lahko nastanejo zaradi visoke koncentracije holesterola v krvi.

Raziskave so dokazale tudi to, da se v naših jetrih pod vplivom artičoke hitreje razstrupljajo telesu škodljive snovi, saj je cinarin šibek diuretik

Cinarin je močan antioksidant, prav tako tudi številni flavonoidi v artičoki. Zato lahko z rednim uživanjem artičoke ali izvlečkov organizem zaščitimo tudi pred škodljivimi prostimi radikali ter prehitrim staranjem

Komisija E – Nemški urad za rastline priporoča artičoko pri težavah z jetri in žolčnikom, ter pri izgubi teka. Redno uživanje artičoke lahko odpravi prebavne motnje, ki so posledica disfunkcij v izločanju žolča (npr. slabo prenašanje maščob, slabost, bruhanje, napenjanje, občutek napihnjenosti). Z uživanjem artičoke naj bi uspešno odpravili tudi izgubo apetita, uporablja se pa tudi pri drugih motnjah oz. boleznih vezanih za prebavo (npr driska, sindrom vzdraženega debelega črevesa, Crohnova bolezen, ulkus, dispepsija).

Uživanje artičok priporočajo tudi sladkornim bolnikom, saj naj bi artičoke nekoliko omejile dvig krvnega sladkorja po obroku. Pogosto se artičoka priporoča osebam z boleznimi ledvic, po nekaterih virih tudi pri protinu.

Opozorilo:
Po ugotovitvi Komisije E (nemški urad za rastline) je uporaba artičoke popolnoma varna. Večja pazljivost pri uporabi se svetuje bolnikom z žolčnimi kamni, uživanje artičok oziroma njihovih izvlečkov pa se odsvetuje osebam z zaporo žolčevodov (npr zaradi prisotnosti žolčnih kamnov). Artičokam naj se izogibajo tudi osebe z alergijo na artičoko ali sorodne rastline (npr marjetice) - predstavnike družine nebinovk (lat. Asteraceae) zaradi možnosti pojava dermatitisa.

Uporabljena literatura:
  • Brand N. Cynara scolymus L. – The artichoke. Zeitschrift Phytother 1990; 11:169-75
  • Fintelmann V. Antidyspeptic and lipid-lowering effect of artichoke leaf extract. Zeitschrift fur Allgemeinmed 1996;72:1-19
  • Newall CA, Anderson LA, Phillipson JD. Herbal Medicines: A Guide for Health-Care Professionals. London: The Pharmaceutical Press, 1996, 36
  • Gebhardt R. New experimental results in the action of artichoke leaf extract. Zeitschrift fur Allgemeinmed 1996;72:20-23
  • Adzet T, Camarasa J, Laguna JC. Hepatoprotective effect of Polyphenolic compounds from Cynara scolymus against CCL4 toxicity in isolated rat hepatocytes. Journal of Natural Products 1987;50:612-17
  • Blumenthal, M: The Complete German Commission E Monographs: Therapeutic Guide to Herbal Medicines. American Botanical Council. Austin, TX. 1998
  • Galle – Toplak: Zdravilne rastline na Slovenskem, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2000
  • Petauer: Leksikon rastlinskih bogastev, Tehnična založba Slovenije, Ljubljana, 1993

Arhiv:

1
2
ARTIČOKA DIGEST PLUS
9,90 €
dodaj
NUTRILAB Herbal Detox
9,44 €
dodaj
HERBETOM HepaBil sirup 250 ml
8,20 €
dodaj
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?