Ne razumeš slovensko? Spremeni jezik   
a Slovenščina
Išči po produktih
izdelek je dodan v košarico
0
izdelkov
v košarici
PREHRANSKA DOPOLNILANARAVNA KOZMETIKADIETETIKAŠPORTNA PREHRANA
Rabiš pomoč?
Pokliči nas:
02 252.23.49
Zaradi katerega razloga uporabljate prehranska dopolnila?
za dobro počutje
da bi shujšal/a
ker se ukvarjam s športom
ker kadim in živim nezdravo
da ohranim zdravje
ker se nepravilno prehranjujem
da ne bi moral/a jemati zdravil
da bi si omilil/a zdravstvene težave
ne uporabljam jih
Opozorilo
Informacije na spletnih straneh so informativne in ne morejo nadomestiti obiska pri zdravniku. V kolikor na podlagi prebranih informacij predvidevate, da bi lahko bili v skrbeh za svoje zdravje, vam priporočamo, da se posvetujete s svojim osebnim zdravnikom.
26.05.2017

Razstrupljanje telesa s pomočjo narave

Razstrupite se z naravnimi rastlinskimi izvlečki, ki učinkovito in varno razstrupijo telo: pegasti badelj, artičoka, regrat in kurkuma.

HERBAL DETOX

REGRAT (Taraxacum officinale)
Navadni regrat ali mlečec je zeljnata travnica, ki raste po vsej Evropi, do višine 2000 metrov, pa tudi po nekaterih drugih delih severne poloble. Ker je tako množično razširjen ga zaničljivo imenujejo plevel, ki ima značilne globoko narezane liste in votla gola stebla v katerih je bel mleček. Steblo nosi  rumeni cvetni košek. Cveti v drugi polovici aprila. Iz cvetov se razvijejo značilne puhaste krogle iz plodov, ki jih raznaša veter.
Regrat je dobro znano živilo in preizkušeno ljudsko zdravilo, uporabna je cela rastlina. Kot zdravilni del regrata se uporabljajo zeleni deli rastline, predvsem listi, in cela korenina.

Zdravilne sestavine regrata
Regrat vsebuje značilne spojine kot so seskviterpenski laktoni (grenčine), rastlinske sterole, flavonoide, ter fenolno kislino. Regrat vsebuje tudi vitamine A, B in C, veliko kalija (4,5% ga je v zeli in 2,5% v korenini) in drugih mineralov. Pomembna je tudi fruktoza, polisaharid inulin, (prehranske vlaknine, ki delujejo kot prebiotik). V cvetu je veliko karatenoidov (rastlinskih barvil) luteina in zeaksantina.

Uporaba regrata v zdravilne namene
 • Regrat ima pomembno vlogo pri razstrupljanju telesa in je zelo primeren za zelenjavno-   sadne poste. 
 • Kot močan diuretik spodbuja delovanje ledvic in odvajanje vode.
 • Različne grenčine, steroli spodbujajo presnovo in delovanje vseh izločevalnih žlez. Zato se v želodec izloča več kisline, v dvanajstnik pa se izceja več žolča iz jeter, ter sokov trebušne slinavke, kar olajša prebavo težke in mastne hrane. 
 • Njegove grenke sestavine  so pripomogle, da je postal tudi idealno "čistilo” za kri.  
 • Spodbuja delovanja beta celic trebušne slinavke in tako vpliva na znižanje ravni krvnega sladkorja,
 • Preprečuje razvoj in razmnoževanje različnih virusov; učinkovit je pri zdravljenju virusnega hepatitisa.
 • Krepi celoten organizem.
 • Z naravnimi regratovimi pripravki se učinkovito blažijo težave revmatičnih bolnikov.
 • Uživanje regrata je priporočljivo za ženske, ki si želijo pridobiti ali ohraniti lepo postavo, saj regrat spodbuja hujšanje in pomaga odpravljati celulit.
 • Regratovo blagodejno učinkovanje na jetra in krepitev jetrnih funkcij posredno deluje tudi na težave, ki jih povzroča previsoka raven estrogena v telesu (endometrioza, ciklične bolečine v dojkah…).
 • Regrat poveča telesne sposobnosti za vsrkavanje železa, bodisi iz hrane bodisi iz prehranskih dopolnil, zato je v nekaterih primerih koristen pri slabokrvnosti.

Omejitve uživanja regrata
Kemična sestava in farmakološke raziskave na živalih kažejo, da je praktično nestrupen, vendar se pretirana raba – čezmerni odmerki in čezmerno jemanje – odsvetuje. Lahko povzroči alergične reakcije, alergična zmogljivost je šibka, imajo pa jo vsebujoči laktoni.
Med nosečnostjo in dojenjem uživanje regrata kot živila ni povezano s tveganji. Precej se lahko zveča delovanje drugih diuretikov, zato previdnost ni odveč.


ARTIČOKA (Cynara scolymus)
Artičoka spada v družino nebinovk. Je zdravilna rastlina, ki je zaradi dobrega okusa cenjena tudi v kulinariki. Ta sredozemska rastlina je bila zelo priljubljena že pri Egipčanih, Grkih in Rimljanih. Danes je večinoma gojena rastlina, najdemo pa lahko tudi divjo artičoko. Je trajnica, ki zrase do 2 metrov. Ima zelo dolge liste, pozno poleti dobi modro-vijolične cvetove z mehkimi bodicami. 
V zdravilne namene uporabljamo sveže ali posušene liste artičoke medtem, ko cvetne glavice uživamo kot zelenjavo. Liste artičoke naberejo pred začetkom cvetenja - takrat je vsebnost učinkovin najvišja.

Zdravilne sestavine artičoke
Artičoka kot zdravilna rastlina je dobro raziskana. Vsebuje veliko organskih in fenolnih kislin, zlasti grenki aromatični cinarin. Poleg njega pa seskviterpenske laktone (grenčine, ki spodbujajo izločanje prebavnih sokov), flavonoide, fitosterole, vitamine, minerale in številne encime.

Uporaba artičoke v zdravilne namene
 • Učinkovine v listih artičoke pospešujejo nastajanje žolča in spodbujajo njegov pretok,  zato so učinkovita pomoč pri prebavnih težavah, predvsem tistih, ki so posledica motenj v izločanju žolča. Te motnje se kažejo kot občutek napetosti oz. polnosti, slabost, napenjanje, spahovanje, bolečine v zgornjem delu trebuha, pomanjkanje apetita… Zaradi pretoka žolča pa so pripravki artičoke učinkoviti tudi pri preprečevanju nastanka žolčnih kamnov.
 • Cinarin in druge učinkovine iz artičoke zavirajo sintezo holesterola v jetrih in pospešujejo izločanje holesterola iz  telesa, kar vpliva na zmanjšanje koncentracije holesterola in trigliceridov v krvi.
 • Tradicionalno jo uporabljajo kot diuretik. Flavonoidi ob pomoči kislin in kalijevih soli delujejo kot diuretiki in blažijo težave z ledvicami.
 • Artičoka vsebuje tudi inulin, neprebavljivo obliko škroba, ki omeji dvig krvnega sladkorja po obroku.
 • Zaradi povečanega pretoka žolča skozi jetra se hitreje razstrupljajo telesu škodljive snovi.
 • V artičoki prisoten cinarin  deluje tudi kot močan antioksidant, ki ščiti organizem pred prostimi radikali in staranju.

Omejitve uživanja artičoke
Po ugotovitvi  Komisije E (nemški urad za rastline) je uporaba artičoke popolnoma varna.  
Uživanje se odsvetuje osebam z zaporo žolčevodov (na primer žolčni kamni…), nosečnicam in doječim materam, ter osebam, ki so alergični na artičoko in sorodne rastline. 


PEGASTI  BADELJ (Silybum marianum)
Pegasti badelj je sredozemska rastlina iz družine  nebinovk. Danes jo najdemo po vsem svetu, pri nas jo gojijo tudi kot okrasno rastlino.  Zraste do dva metra visoko, ima rožnato vijolične cvetove in bodičaste liste z značilnimi belkasto obarvanimi žilami.
Pegasti badelj je zdravilna rastlina, ki se v zdravilstvu uporablja že več kot 2000 let. V zdravilne namene se uporabljajo sveži ali posušeni listi in semena. 
Liste nabiramo konec poletja, jih posušimo, narežemo na majhne koščke ali zdrobimo v prah in uporabimo za čaje. Čaj pegastega badlja je priporočljiv  za blažitev težav s prebavo in žolčnikom.
Semena pa nabiramo jeseni, jih posušimo in uporabimo za prašek, suhe izvlečke in tinkture. Priprava čajnega napitka iz plodov ni primerna, saj se silimarin zaradi težke topnosti v vodi ne izluži dovolj v napitek. Za zdravilno uporabo so najbolj primerni pripravki iz zrelih plodov in sicer predvsem visoko koncentrirani suhi izvlečki.

Uporaba pegastega badlja
Pegasti badelj  strokovnjaki najpogosteje priporočajo pri akutnem ali kroničnem vnetju  jeter - hepatitisu oziroma kot pomoč pri zamaščenih jetrih in cirozi jeter. To je ena najučinkovitejših zdravilnih rastlin, ki ščitijo jetra pred strupi - tudi pri zastrupitvah z gobami ali kemikalijami.
Poleg omenjenih učinkov in priporočil se uživanje silimarina priporoča tudi osebam s prebavnimi motnjami oziroma pri težavah z izločanjem žolča, osebam z žolčnimi kamni, pri povečani koncentraciji holesterola v krvi, pri zdravljenju luskavice (psoriaze), kot prehransko dopolnilo, ki stimulira imunski sistem pri različnih infekcijah.
Bistvena sestavina plodu je silimarin, zmes flavanonskih spojin, med katerimi so najpomembnejši silibin, slikristin in silidianin, ki raztrupljajo jetra, o katerem so narejene številne študije in o čemer obširno piše v strokovni literaturi.

Delovanje pegastega badlja – silimarina na jetra
 • oksidativni učinek – flavonoidi  lovijo proste radikale, ki nastajajo pri presnovi najrazličnejših snovi v jetrih. Silimarin ščiti tudi pred oksidativnim stresom, kjer nastajajo kisikovi prosti radikali. Oksidativni stres  med drugimi povzročata tudi  alkohol, ter v previsokih dozah paracetamol.
 • silimarin stabilizira membrano jetrnih celic, da postane trša, bolj žilava in preprečuje vstop strupenih snovi v celico.
 • silimarin pospešuje sintezo beljakovin in nukleinskih kislin v jetrnih celicah in  tako pripomore k obnovi poškodovanih celic.
 • Študije so pokazale, da lahko uživanje silimarina znatno vpliva na raven jetrnih encimov  oziroma da silimarin aktivira, ojača pridobivanje encimov, ki razkrajajo škodljive snovi.  

Stranski učink
Glavna sestavina plodu silimarin je zelo varna zdravilna snov, v telesu se ne kopiči, iz njega pa se izloči pretežno z žolčem. Pojavi se lahko blag odvajalni učinek, vendar zelo redko, drugi stranski učinki niso znani. Po ugotovitvi  Komisije E (nemški urad za rastline) je uporaba pegastega badlja popolnoma varna in se priporoča za daljše zdravljenje jetrnih obolenj.

Prepovedi in opozorila
Niso znane okoliščine, v katerih se plod oziroma njegovi izvlečki ne bi smeli jemati, izogibajo naj se ga le nosečnice in doječe matere.

Doziranje
Za pripravke pegastega badlja velja, da ga je potrebno jemati v ustreznem odmerku, ki je preračunan na količino silimarina. Za zdravljenje je potrebna količina silimarina  med 300mg in 600 mg na dan, v preventivi in kot vzdrževalni odmerek pa med 200 mg in 300 mg na dan.


KURKUMA (Curcuma longa)

Kurkuma je rastlina, ki izvira iz tropskih gozdov jugovzhodne Azije. Kurkumo ponekod imenujejo tudi rumeni ingver, indijski žafran, kitajske korenine…. Kurkuma je trsu podobna trajnica, ki v višino zraste do enega metra, ima velike liste in belo-rumene cvetove. 

Kurkumo pridobivajo iz korenine in je rumeni prašek, ki se uporablja kot samostojna začimba (nahaja se tudi v mešanici začimb – curry). Njene pozitivne učinke na zdravje pa že dolga tisočletja poznajo in izkoriščajo v tradicionalni kitajski in ajurvedski medicini.
Vsebnost kurkume

Kurkuma vsebuje vitamine in minerale, predvsem vitamin B6, B3, folno kislino, kalij, železo in mangan. Ob tem predstavlja bogat vir vlaknin,  vsebuje  pa tudi esencialne omega-3maščobne kisline, eterična olja…

Glavna sestavina kurkume, ki ji predpisujejo največ zaslug za zdravilne učinke pa je kurkumin, ki ga je okrog 5 %.

Uporaba kurkume v zdravilne namene
 • je učinkovita pri čiščenju krvi, prebavil in izločal, pomaga pri težavah z jetri, žolčnikom in prebavi. Kurkumin poveča izločanje žolča, bilirubina in holesterola, ter poveča izločaje zaščitnega mucina v želodcu, ki ščiti želodčno steno in preprečuje nastajanje čirov.
 • ima močno protivnetno delovanje (artritisi,vnetje oči, kolitisi, Crohnovi bol…)
 • je močan antioksidant (varuje pred prostimi radikali,…)
 • uravnava nivo inzulina v krvi,
 • ima vpliv na kardiovaskularni sistem – znižuje LDL in dviguje HDL holesterol,
 • ima protivirusno, protiglivično, protibakterijsko, (opekline, ureznine, kandida…) antikancerogeno delovanje…
 • protibolečinsko delovanje.

Omejitve uživanja kurkume
Uporaba kurkume je zelo varna. Uživanju večjih količin kurkume naj se izogibajo  le tisti, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi (ker se učinek zdravila lahko poveča, podobno kot pri česnu) in  nosečnice.

Zanimivosti
 • Kurkuma je po okusu pikantna, malce grenka, jedka snov, kot nekakšna mešanica ingverja in pomaranče.
 • Kurkumin daje kurkumi značilno rumeno barvo. Je registriran kot naravno barvilo (naravno rumena) v hrani in  nosi oznako E100. Uporabljajo jo za barvanje sirov, jogurtov, solatnih prelivov in celo margarine ter gorčice. 
 • Uporablja se tudi kot naravno barvilo tkanin, ki pa ni najbolj obstojno, saj bledi na sončni svetlobi.
 • Po indijskih izročilih tudi prinaša srečo, zato nevesto na večer pred poroko njene ženske sorodnice namažejo s pasto, ki je zmešana iz vode in kurkume. Če si dekle ne želi stopiti pred oltar z rumeno kožo, se mora prej povsod namazati s kokosovim oljem, ki pomaga odstraniti barvo.
 • Kurkumin ni topljiv v vodi, temveč le v masti ali alkoholu.

Kombinacija naravnih izvlečkov regrata, artičoke, pegastega badlja in kurkume učinkovito in varno razstruplja telo. Z uživanjem pripravkov, ki vsebujejo omenjene izvlečke telo očistimo nakopičenih strupov in odvečnih snovi, uredimo prebavo, izboljšamo počutje, ter hkrati okrepimo imunski sistem.

Ena kapsula   Nutrilab HerbalDetox vsebuje:

300 mg izvlečka regrata 
  75 mg izvlečka artičoke 
  75 mg izvlečka kurkume (standardiziran na 95% kumarina) 
  50 mg izvlečka pegastega badlja (standardiziran na 80% silimarina)   

Ostale sestavine: želatina (ovojnica kapsule)   

Arhiv:

1
2
NUTRILAB Herbal Detox
9,44 €
dodaj
ARTIČOKA DIGEST PLUS
9,90 €
dodaj
HERBETOM HepaBil sirup 250 ml
8,20 €
dodaj
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?